Egy álom teljesült – Dublin 2019                                                                                                                                                                                                            

                          

                                                 

       Nagy Sándornénak hívnak, 29 éve szereztem meg a matematika-angol szakos tanári diplomámat. A 2019/2020-as tanévtől igazgatóként dolgozom a karácsondi Gönczy Pál Katolikus Általános Iskolában. Nagy lehetőség volt iskolánk számára, hogy nyertes Erasmus+ KA1 mobilitás pályázatunknak köszönhetően 6 pedagógus részt vehetett angol nyelvi, illetve módszertani képzésen Írországban, illetve Firenzében.

        Én két csodálatos hetet töltöttem az Europass által kínált módszertani és nyelvi képzésen Dublinban, a ULearn Schoolban. A színvonalas, tartalmas órákon megismertem a digitális eszközök által használható alkalmazásokat, melyekkel a tanítási órákat élménydúsabbá tehetjük, így motiválhatjuk tanulóinkat. A jól képzett tanároknak köszönhetően gazdagodott módszertani repertoárunk és fejlődhetett angol nyelvi kommunikációs képességünk. Nyelvszakos tanárként igen hasznos volt a szókincs felfrissítésére, beszédgyakorlatok   segítették a nyelvtani szerkezetek helyes használatát és a kiejtés megfigyelését. Az ír akcentus az ott élő emberek beszédében kissé szokatlan és nehezebben érthető.

        Angol szakosként nagy élmény volt megismerni Dublint, annak nevezetességeit, természeti szépségeit, az ír kultúrát. Családnál laktam, így betekinthettem az ír emberek mindennapjaiba, életébe, szokásaikba. A vacsorák alatti kellemes beszélgetésekből sok információt kaptam Írországról, Dublinról, az ott élő emberekről.

 Nemcsak szakmailag jelentett nagy élményt az utazás, hanem érzelmileg is. A mindig nyüzsgő városközpont, sok szép templomaival és történelmi jellegű épületeivel, gyönyörű, tiszta parkjaival (St. Steven’s Green Park, Phoenix Park stb.) mindig emlékezetes marad számomra. A hétvégi és délutáni iskola által szervezett kirándulások- a Moher Sziklák természeti szépsége, a tengerparti kisváros kikötője, városnéző túra - lenyűgözőek voltak számomra. Az utolsó esti Gaeti színházi előadás pedig elvarázsolt a parázs hangulatával, robosztus írtáncával és lírai részek váltakozásával.

Projektkoordinátorként mindenkit arra buzdítok, hogy ne hagyja ki ezt a lehetőséget és pályázzunk minél többen az Erasmus programokra. Köszönetemet fejezem ki a Tempus Közalapítványnak és a Teacher tanárképzés segítőinek a program megvalósításáért, valamint kollégáimnak a csapatmunkáért és lelkesedésükért. 

 

                  

                          Phoenix Park                                                                     Városközpont

                                       

                                                       

                                                   Könyvtár                          Gaeti Színház


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon